HİKAYEMİZ

Sebzekutusu; yerel tarımın yeniden ayağa kaldırılması, küçük çiftçinin desteklenmesi ve kimyasal gübrelerin, hormonların, böcek ile ot ilaçlarının üretimden çıkarılmasını amaçlayan ekolojik bir tarım hareketidir.

Tarım, bütün insan faaliyetleri arasında muhtemelen insanın çevre üzerinde en çok etkilere yol açtığı faaliyettir. Endüstriyel tarım ve makineleşmenin sonucunda ucuz ve birbirinden çeşitli gıda ürünleri süpermarket raflarında yer aldı. Bir diğer yandan, tarım kimyasalları sızıntıları nehirlerde ölü bölgeler oluşturdu. İşlenebilir yeni arazi arayışları ormansızlaşmaya yol açtı. Sulama toprakları tuzlandı, hava ve suyun böcek ve ot ilaçlarıyla zehirlenmesi binlerce bitki ve hayvan türünün yanı sıra insan sağlığını da olumsuz etkiledi. Tek ürün yetiştirmek üzere eko-sistemlerin tekdüzeleştirilmesi, mono-kültür ekim, kuş, memeli ve faydalı böcek habitatlarının süregelen yok oluşunu hızlandırdı. Üretim ile tüketim arasındaki bağlar koptu. Tarımda kimyasal kullanımının artması ile küresel piyasalardaki dalgalanmalar çiftçileri doğrudan etkiledi. Üreticileri uluslararası şirketlere bağımlı hale getirdi.

Sebzekutusu, sorumlu ve bilinçli tüketiciye ekolojik gıdayı ulaştırmanın yanında küçük üreticileri de destekleyerek kimyasal-yaygın tarımın dönüştürülmesini sağlamaktadır. Ayrıca, yerel gıdanın yeniden ayağa kaldırılması için girişimlerde bulunarak gıda, kültür ve yaşanan yer arasındaki ilişkiyi yeniden kurmaya çalışmaktadır.

Sebzekutusu’nun içinde; yerel tohum ve geleneksel tarım yöntemleri ile mevsiminde üretilmiş, taze sebze ve meyve bulunmaktadır.<br><br>
Gıda krizinin çözümünün, merkezileşen bir tarım modelinden ziyade, yerelleşen, yavaşlayan, ve küçük çiftçinin desteklendiği bir tarım modelinden geçtiğini düşünüyoruz. Henüz bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar azız. Fakat her geçen gün bilinçli üreticilerimiz ve tüketicilerimizle yavaş yavaş büyüyoruz. Umudumuz bu modelin hem tüketiciyi hem de üreticiyi koruması ve örnek bir şekilde yaygınlaşarak tarımın dönüşümüne katkıda bulunmasıdır.

Sebzekutusu bir dönüşüm projesidir. Bu dönüşüm projesi Bilkent Üniversitesi, Bankacılık ve Finans bölümü mezunu Ömer Besim Çobanoğlu’nun İstanbul’daki 8 senelik bankacılık hayatını bırakıp çocukluğunu geçirdiği Yenipazar’a geri dönmesi ile başlamıştır. Çobanoğlu ailesi tarafından 40 yıldır korunan geleneksel tohumlar ve tarım deneyimi ile Ömer Besim Çobanoğlu, ekolojik tarımı diğer küçük çiftçilere de yaymak ve onları petrol bağımlılığından ve GDO’lu tohumlardan korumak için projeler yapmakta ve eğitimler vermektedir.